1051 Budapest, Zrínyi utca 3.

Tel.: (1) 8869-300, Fax: (1) 8869-460

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Segédlet az iskolabüfék árukínálatának kialakításához

Fontos nagy hangsúlyt fektetni a gyermekek egészséges táplálkozására, hiszen egy gondosan összeállított étrend hozzájárul a gyermekek megfelelő szellemi és fizikai fejlődéséhez, segít számos megbetegedés kockázatát csökkenteni. Ezen túlmenően a gyermekkorban kialakult táplálkozási szokások nagyban befolyásolják a felnőttkori táplálkozási szokásokat is.

A gyermekeket könnyű megtanítani az egészséges táplálkozásra, amelyben nagy szerepe lehet a család táplálkozási szokásainak. A gyermekkori egészséges táplálkozás kialakításában a család mellett fontos szerepe van az iskolai közétkeztetésnek, valamint az iskolai büfék, étel-, italautomaták kínálatának. Ha a gyermek az iskolai oktatás során elsajátítja az egészséges táplálkozás ismereteit, és azokat az ételeket találja az étteremben, illetve a büfében, amelyek rendszeres, mindennapi fogyasztására van szükség, akkor az iskola nemcsak oktatja, hanem meg is teremti a gyermekek számára az egészséges táplálkozás lehetőségét.

Az iskolabüfék, étel-, italautomaták kínálatának kialakításakor az árusítható termékekkel kapcsolatban a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/1012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 129.§ és 130.§-át figyelembe kell venni. Ennek megfelelően a nevelési-oktatási intézményben, valamint a nevelési-oktatási intézményen kívül a gyermekek, tanulók részére szervezett rendezvényeken a népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIII. törvény hatálya alá tartozó termékek nem árusíthatók.

Az iskolabüfé működéséhez segítséget nyújt a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmány-biztonsági Igazgatóság (ÉTbI), Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztály szerkesztésében elkészült ÚTMUTATÓ A VENDÉGLÁTÁS ÉS ÉTKEZTETÉS JÓ HIGIÉNIAI GYAKORLATÁHOZ című kiadvány is. 

A különböző termékek VTSZ besorolását illetően segítséget a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tud nyújtani vagy a termék gyártójától, első magyarországi forgalmazójától tud információt kérni. 

Az alábbi segédlet a táplálkozás-egészségügyi szempontok és a vonatkozó jogszabályok figyelembe vételével kíván segítséget nyújtani az iskolabüfék választékának kialakításához. A segédletben megfogalmazottaktól való eltérés csak abban az esetben vonhat szankciót maga után, amennyiben a népegészségügyi termékadóról szóló törvény hatálya alá tartozó termék kerül árusításra az iskolai büfében. Az egyes élelmiszercsoportok esetében bemutatjuk az iskolabüfé kínálatába ajánlott élelmiszereket, emellett kitérünk arra, ha az élelmiszercsoporton belül valamely termékek a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartoznak, ezért nem árusíthatók. Azt is jelöljük, ha egy termékcsoport ugyan nem tartozik a népegészségügyi termékadó hatálya alá, de árusítását táplálkozás-egészségügyi szempontból nem javasoljuk.

1. Húsok

AJÁNLÁS

A büfé választékban a sovány húsok különféle szendvicsekben (például baromfi- és sovány sertéshúsból készült natúrszeletként) jelenhetnek meg.

Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:

- Szendvicsek:

o Sült húsos szendvics (teljes kiőrlésű, korpás, magvas vagy rozsos zsemle, kifli, kenyér; margarin; zöldség; sovány sült hús)

o Sült húsos tortilla (teljes kiőrlésű,tortilla; saláta, sovány sült hús)

o Sült húsos hamburger

- Húsos saláták

Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények A TERMÉKCSOPORTON BELÜL:

A népegészségügyi termékadó nem vonatkozik erre a termékkörre. 

2. Húskészítmények

AJÁNLÁS

A büfék kínálatában elsősorban sovány húskészítményekre van szükség (pl.: baromfi párizsi, pulykasonka, zalai felvágott, zöldséges felvágott). Felhasználhatók szendvicsben vagy saláta részeként.

Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:

- Szendvicsek:

o Felvágottas szendvics (teljes kiőrlésű, korpás, magvas vagy rozsos zsemle, kifli, kenyér; margarin; zöldség; sovány felvágott)

o Meleg szendvics (teljes kiőrlésű kenyér, kifli, sajt, zöldség, sovány felvágott)

o Pizza (teljes kiőrlésű tészta, sajt, zöldség, sovány felvágott, szósz)

- Saláták

Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények A TERMÉKCSOPORTON BELÜL:

A népegészségügyi termékadó nem vonatkozik erre a termékkörre. 

3. Belsőségek, belsőségkészítmények

AJÁNLÁS

A belsőségek önállóan nem jelennek meg a büfékínálatban, csak készítményként. Felhasználhatók szendvicsek készítéséhez.

Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:

- Májkrémes kenőmájasos szendvics (teljes kiőrlésű, korpás zsemle; baromfi májkrém; zöldség, esetleg mustárral)

- Kenőmájasos meleg szendvics (teljes kiőrlésű, korpás zsemle; kenőmájas; sajt, mustár) 

Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények A TERMÉKCSOPORTON BELÜL:

A népegészségügyi termékadó nem vonatkozik erre a termékkörre. 

4. Halak, halkonzervek

AJÁNLÁS

Halat kedvező élettani hatása miatt hetente legalább kétszer javasolt fogyasztani. Halkonzervekből halas szendvics, saláta, hamburger készíthető, igény szerint.

Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:

- Halas szendvics (teljes kiőrlésű, korpás zsemle; halkrém konzerv halból, citromlével, margarinnal; zöldség)

- Halas saláta

- Zöldséges halfasírtos hamburger

Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények A TERMÉKCSOPORTON BELÜL:

A népegészségügyi termékadó nem vonatkozik erre a termékkörre. 

5. Tej, kefir, joghurt

AJÁNLÁS

A tejnek, tejtermékeknek a gyermekek táplálkozásában kiemelt jelentősége van, ezért állandóan jelen kell lennie a büfékínálatban. Nem elég, ha a gyerekek tudják, hogy a tej, tejes italok és tejtermékek fontosak a szervezetük számára, hanem meg is kell találniuk ezeket a termékeket a büfében.

Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:

- Tej (2 dl-es, iskolatej formában, vagy adagolva)

- Tej alapú turmixital (ízesített, illetve gyümölcsös)

- Joghurt (gyümölcsös, müzlis, natúr)

- Joghurtital (poharas vagy adagolva) 50% feletti tejhányaddal

- Kefir

- Tejtermék desszertek (joghurthab, puding)

Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények A TERMÉKCSOPORTON BELÜL:

A népegészségügyi termékadó nem vonatkozik erre a termékkörre.

6. Sajt, túró

AJÁNLÁS

A sajt és túró, mint tejtermékek nagyon fontosak, hogy rendszeresen megtalálhatók legyenek a büfé kínálatában. Szeletelhető kemény, ill. félkemény sajtokszendvicsek részeként, a kockasajt szintén szendvicsben vagy önállóan, darabonként árusítható. Natúr és ízesített sajtokkal bővíthető a választék. A sajt- ill.túrókrémek elsősorban szendvicsek elkészítéséhez használhatók fel, de önállóan, 1 adagos formában is árusíthatók. Mindkettőből többféle ízesítés létezik és jön szóba az iskolai büfé kínálatában (natúr, zöldfűszeres, snidlinges, tavaszi túró, körített túró, stb.).

Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:

- Sajtos szendvics (teljes kiőrlésű, korpás zsemle, rozsos zsemle; margarin; zöldség; szeletelt sajt, vagy kockasajt)

- Túrókrémes szendvics (korpás zsemle; tavaszi vagy körített túró; zöldség)

- Túrókrém, sajtkrém (kis adagokban)

- Tejtermék desszertek (krémtúró)

Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények A TERMÉKCSOPORTON BELÜL:

A népegészségügyi termékadó nem vonatkozik erre a termékkörre. 

7. Margarin, vaj, vajkrém

AJÁNLÁS

Szendvicsek elkészítéséhez kerül felhasználásra.

Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények A TERMÉKCSOPORTON BELÜL:

A népegészségügyi termékadó nem vonatkozik erre a termékkörre. 

8. Cukor méz

AJÁNLÁS

A helyben készült italok édesítésére használható. A hozzáadott cukor-tartalom minél kevesebb legyen a helyben készített termékekben.

Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények A TERMÉKCSOPORTON BELÜL:

A népegészségügyi termékadó nem vonatkozik erre a termékkörre. 

9. Gabonapelyhek, műzli-, gabonakészítmények

AJÁNLÁS

A változatos táplálkozás érdekében gabonafélékből is naponta többfélét javasolt fogyasztani, aminek a legalább fele teljes értékű legyen! A gabonapelyhek, müzlik jó alternatívák lehetnek erre. Fontos, hogy az alacsonyabb cukortartalommal rendelkezőt válasszuk.

Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:

- Müzli-szeletek

- Teljes értékű gabonát tartalmazó kekszfélék, puffasztott gabonaszeletek, extrudált kenyerek

- Gabonapelyhek natúr- vagy gyümölcsjoghurttal (3 dl-s műanyag dobozban, evőeszközzel)

- Natúr (nem édesített) müzli, natúr- vagy gyümölcsjoghurttal (3 dl-s műanyag dobozban, evőeszközzel) 

Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények A TERMÉKCSOPORTON BELÜL: 

- Előre csomagolt, hozzáadott cukrot tartalmazó kekszek, nápolyik, ostyák, amelyek összcukortartalma 25g feletti 100g termékben.

- Előre csomagolt, 1g/100g só feletti gabonából sütéssel, extrudálással, vagy pörköléssel készült termék, kivéve a kenyeret és a Magyar Élelmiszerkönyv szerinti, legfeljebb 2 gramm só/100 gramm sótartalmú sütőipari terméket pl.:sós puffancs, sós kekszek, ízesített sós pálcák, sós perecek 

AZ AJÁNLÁSBA NEM ILLESZKEDŐ, DE ÁRUSÍTHATÓ TERMÉKEK:

- Nem előre csomagolt kekszek, nápolyik, ostyák, melyek kizárólag fehér lisztből készültek

- Előre csomagolt, kizárólag fehér lisztből készült, hozzáadott cukrot tartalmazó kekszek, nápolyik, ostyák, amelyek összcukortartalma 25g feletti 100g termékben.

- Nem előrecsomagolt, gabonából sütéssel, extrudálással, vagy pörköléssel készült termék, amely sótartalma 1g feletti 100g termékben. pl.: sós puffancs, sós, keksz stb.

- Előre csomagolt, kizárólag fehérlisztből készült, gabonából sütéssel, extrudálással, vagy pörköléssel készült termék, amely sótartalma 1g alatti 100g termékben. pl.: natúr extrudált kenyér

10. Kenyérfélék, péksütemények

AJÁNLÁS

Akenyérből,zsemlékből ill.kiflik választékából elsősorban a teljes kiőrlésűektípusúak kerülhetnek a büfé polcaira. Apéksütemények közül a nagy só- és zsiradéktartalmúak, illetve hozzáadott cukorban gazdag termékek helyett a túrós, diós, mákos változatoklegyenek jelen a napi választékban. A cukrozott pékáru kínálata kerülendő!

Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:

- Szendvicsekbe: Teljes kiőrlésű korpás, magvas vagy rozsos zsemle, kifli

- Túrós pogácsa, túrósbatyu (50%-ban teljes kiőrlésű lisztből amennyiben só-, cukortartalma megfelel az előírásoknak)

- sajtos, magvas pogácsa 

Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények A TERMÉKCSOPORTON BELÜL:

- Előre csomagolt hozzáadott cukrot tartalmazó termékek: egyes cukrászsütemények, egyes pékáruk amelyek összcukortartalma 25g feletti 100g termékben pl.: diós ízesítésű kalács, előre csomagolt csokis kakaós csiga

- Előre csomagolt, gabonából sütéssel, extrudálással, vagy pörköléssel készült termék, amely sótartalma 1g feletti 100g termékben. Kivételt képeznek a kenyerek és a Magyar Élelmiszerkönyv szerinti, legfeljebb 2 gramm só/100 gramm sótartalmú sütőipari termékek pl.: sós pogácsa, sós croissant

AZ AJÁNLÁSBA NEM ILLESZKEDŐ, DE ÁRUSÍTHATÓ TERMÉKEK:

- Nem előre csomagolt, kizárólag fehérlisztből készült cukrászsütemények,

- Nem előre csomagolt, kizárólag fehérlisztből készült pékárúk, péksütemények, sütőipari termékek pl.:kenyerek, vizes zsemle, tejes kifli, kalács, császárzsemle, óriáskifli, sós kifli, vajas linzer; briós, puffancs, bukta, batyu

- Előre csomagolt, kizárólag fehérlisztből készült, hozzáadott cukrot tartalmazó termékek, amelyek összcukortartalma 25g feletti 100g termékben: egyes cukrászsütemények, egyes pékáruk pl.: diós ízesítésű kalács, előre csomagolt csokis kakaós csiga

- Előre csomagolt, kizárólag fehérlisztből készült, gabonából sütéssel, extrudálással, vagy pörköléssel készült termék, amely sótartalma 1g feletti 100g termékben. pl.: sós pogácsa, sós croissant 

11. Burgonya

AJÁNLÁS

Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:

- Alacsony zsír és sótartalommal készült saláták pl.: tojásos vagy húsos, vagy halas zöldséges burgonyasaláta

- Kevés zsiradék és só hozzáadásával készült hasábburgonya 

Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények A TERMÉKCSOPORTON BELÜL: 

Előre csomagolt burgonya felhasználásával készült, sütött, ízesített és azonnali fogyasztásra alkalmas termék, ha sótartalma meghaladja az 1 gramm só/100 gramm mennyiséget pl.: egyes chipsek

AZ AJÁNLÁSBA NEM ILLESZKEDŐ, DE ÁRUSÍTHATÓ TERMÉKEK:

- azon chipsek melyek sótartalma<1g/100g termékben

- sós hasábburgonya 

12. Zöldségfélék

AJÁNLÁS

A zöldségfélék rendszeres és bőséges fogyasztásának szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségeket megelőző hatását számos nemzetközi vizsgálat igazolta. A zöldségfélék kínálata elválaszthatatlan része az iskolai büféknek. Nyersen, tisztítva kínálhatók vagy szendvicsek, saláták összeállításához javasoltak. Minden szendvics tartalmazzon zöldséget is. Felhasználhatók saláták alapanyagaként is. A salátaönteteknek 2 alaptípusa jöhet szóba: natúr, vagy ízesített joghurtos/kefires; és ecetes-olívaolajos).

Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:

- Joghurtos kukoricasaláta reszelt sajttal

- Vegyes saláta hamis majonézzel

- Görög saláta (vagy ehhez hasonló jellegű saláta, olíva olajos, ecetes öntettel)

- Saláta-mix (idény szerint kapható friss, aprított zöldségkeverék öntettel vagy anélkül, esetleg olajos magvakkal, sajttal, túróval, sonkával dúsítva) 

Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények A TERMÉKCSOPORTON BELÜL:

A népegészségügyi termékadó nem vonatkozik erre a termékkörre. 

13. Gyümölcs

AJÁNLÁS

A gyümölcsök rendszeres és bőséges fogyasztása a zöldség-főzelékfélékhez hasonlóan betegségmegelőző hatású, ezért nélkülözhetetlen része az egészséges táplálkozásnak, valamint az iskolai büfé-kínálatnak is.

Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:

- Friss gyümölcsök, az évszaknak megfelelően

- Friss gyümölcsökből készült saláta az évszaknak megfelelően 

Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények A TERMÉKCSOPORTON BELÜL:

A népegészségügyi termékadó nem vonatkozik erre a termékkörre. 

14. Tojás

AJÁNLÁS

Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:

- Keményre főzve salátához alapanyagként

- Szeletelve szendvicsek készítéséhez

- Szendvicskrém formájában

Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények A TERMÉKCSOPORTON BELÜL:

A népegészségügyi termékadó nem vonatkozik erre a termékkörre.

15. Olajos magvak

AJÁNLÁS

Az olajos magvak zsírsavösszetétele az egészségre nézve kedvező hatású lehet, azonban energiatartalmuk magas, így fogyasztásuk csak kis mennyiségekben javasolt. Felhasználható kis csomagolásban; tisztított natúr napraforgómag, tökmag, mandula, dió, „diák csemege”.

Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:

- Natúr olajos magvak

- Natúr olajos magkrémes kenyerek alkalmanként kínálva

Földimogyoró nem javasolt az esetleg előforduló allergiás reakció veszélye miatt.

Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények A TERMÉKCSOPORTON BELÜL:

- Azon előrecsomagolt termékek, melyek sótartalma ≥1g/100g termékben Pl.: egyes tésztabundás olajos magvak, egyes sózott olajos magvak

AZ AJÁNLÁSBA NEM ILLESZKEDŐ, DE ÁRUSÍTHATÓ TERMÉKEK:

- Előre csomagolt, sózott olajos magvak amennyiben sótartalmuk <1g/100g termékben.

- Nem előre csomagolt sós olajos magvak

- Nem előre csomagolt magkrémes kenyerek, gyakori szerepeltetése a büfé kínálatában 

16. Lekvár

AJÁNLÁS

Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:

- Lekváros kenyér (teljes kiőrlésű kenyér, extradzsem, különleges minőségű lekvár)

Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények A TERMÉKCSOPORTON BELÜL:

- Az előrecsomagolt termékként forgalomba hozott dzsem, gyümölcskocsonya, gyümölcsíz, püré és krém, amely hozzáadott cukrot tartalmaz és cukortartalma meghaladja a 35 gramm cukor/100 gramm mennyiséget, a Magyar Élelmiszerkönyv szerinti extradzsem, extrazselé, marmelád és különleges minőségű lekvárok kivételével.

AZ AJÁNLÁSBA NEM ILLESZKEDŐ, DE ÁRUSÍTHATÓ TERMÉKEK:

- Minden napos kínálatban lekváros kenyér 

17. Rostos üdítők

AJÁNLÁS

A folyadék pótlására a víz a leg alkalmasabb. Változatosság képen alkalmanként fogyasztható 100 %-os gyümölcslé vagy zöldséglé

Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:

- 100 %-os gyümölcslé

- 100 %-os zöldséglé,

Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények A TERMÉKCSOPORTON BELÜL:

- Az előrecsomagolt termékként forgalomba hozott, hozzáadott cukrot tartalmazó és 8 gramm cukor/100 milliliter mennyiséget meghaladó összcukortartalmú gyümölcs-, és zöldséglé (cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával is), a legalább 25% gyümölcs-, illetve zöldséghányadot tartalmazó nektárok, gyümölcslevek és zöldséglevek kivételével.

AZ AJÁNLÁSBA NEM ILLESZKEDŐ, DE ÁRUSÍTHATÓ TERMÉKEK:

- Gyümölcs-, illetve zöldség nektárok. 

18. Egyéb italok

AJÁNLÁS

A szénsavas-, és szénsavmentes ásványvizeknek mindenképpen helye van az egészséges iskolabüfé kínálatában. Koffeintartalmú* („energia-italok”, kávé) és alkoholtartalmú italok nem tartoznak az iskolabüfé kínálatába, kivéve a természetes koffeintartalmú kakaós és csokoládéitalokat, teákat.

Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:

- Víz árusítása 1/2 illetve 0,33 literes kiszerelésben ajánlott.

- Szénsavas-, és szénsavmentes ásványvizek

Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények A TERMÉKCSOPORTON BELÜL:

- Előre csomagolt cukrozott üdítők (amennyiben összcukortartalmuk ≥8g/100g) Pl.: cola, gyömbér, tonik stb.

AZ AJÁNLÁSBA NEM ILLESZKEDŐ, DE ÁRUSÍTHATÓ TERMÉKEK:

- Előre csomagolt üdítők (8g/100g összcukortartalom alatt)

- Nem előre csomagolt cukros üdítők

- Előre csomagolt vagy nem előre csomagolt light, zero szénsavas üdítők

- Ízesített ásványvizek, teák (8g/100g összcukortartalom alatt) 

Az OGYÉI javaslatai között nem szereplő termékkörök:

Csokoládé és kakaótartalmú más élelmiszer készítmény, praliné: 

A NETA hatálya alá tartoznak azon előrecsomagolt csokoládé és kakaótartalmú más élelmiszer készítmények és pralinék, a legalább 50 %-ban tejalapanyag felhasználásával készült termékek kivételével, amelyek hozzáadott cukrot tartalmaznak és összcukortartalmuk meghaladja a 40 gramm cukor/100 gramm mennyiséget és kakaótartalmuk 40 gramm/100 gramm-nál alacsonyabb.

A nem érintett termékek csak kis kiszerelésben vagy csak heti egy-két nap árusítva javasoltak! 

Fagylalt más ehető jégkrém:

A NETA hatálya alá tartoznak azon előrecsomagolt termékként forgalomba hozott, hozzáadott cukrot tartalmazó fagylaltok és más jégkrémek, amelyek összcukortartalma meghaladja a 25 gramm cukor/100 gramm mennyiséget, ide nem értve azon a termékeket, amelyek legalább 20 gramm méz/100 gramm mennyiséget tartalmaznak, feltéve, hogy cukortartalmuk nem haladja meg a 40 gramm cukor/100 gramm mennyiséget.

A nem érintett termékek csak kis kiszerelésben vagy csak heti egy-két nap árusítva javasoltak! 

Cukoráru beleértve a fehércsokoládét is, kakaótartalom nélkül:

A NETA hatálya alá tartoznak azon az előrecsomagolt termékként forgalomba hozott, hozzáadott cukrot tartalmazó cukoráruk, beleértve a kakaótartalom nélküli fehércsokoládét is, amelyek összcukortartalma meghaladja a 25 gramm cukor/100 gramm mennyiséget, ide nem értve azon a termékeket, amelyek legalább 20 gramm méz/100 gramm mennyiséget tartalmaznak, feltéve, hogy cukortartalmuk nem haladja meg a 40 gramm cukor/100 gramm mennyiséget.

A nem érintett termékek csak kis kiszerelésben vagy csak heti egy-két nap árusítva javasoltak!

Energiaitalok:

Minden előre csomagolt termékre vonatkozik a népegészségügyi termékadó így egyik sem árusítható az iskolai büfékben, automatákban.

 

Frissítve: 2017.09.15 13:34