1051 Budapest, Zrínyi utca 3.

Tel.: (1) 8869-300, Fax: (1) 8869-460

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Mellékhatások bejelentése

 

Az egészségügyi szakemberek jogszabályban előírt kötelessége a tudomásukra jutó, a gyógyszer használatával feltételezhetően összefüggésbe hozható mellékhatások jelentése a nemzetileg illetékes hatóság, azaz Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYÉI) részére.

A gyógyszerek alkalmazása kapcsán tapasztalt mellékhatások bejelentésére az egészségügyi szakembereken kívül lehetőségük van a betegeknek és/vagy hozzátartozóiknak is, illetve bárkinek, akinek a gyógyszerhasználattal feltételezhetően összefüggő nemkívánatos hatás a tudomására jut.

A gyógyszerek használatával kapcsolatos mellékhatások bejelentése továbbra is elsődleges eszköze annak, hogy az egészségügyi hatóság információt szerezzen egy gyógyszer lehetséges kockázatairól, és szükség esetén olyan intézkedéseket hozzon, melynek segítségével fenntartható a gyógyszer használatának biztonságossága, illetve az, hogy a kezelésben résztvevő betegek számára a kezelésből származó előnyök folyamatosan meghaladják annak lehetséges kockázatait.

A gyógyszerhasználat biztonságossága annál jobban szavatolható, minél több információval rendelkezünk a gyógyszerekkel kapcsolatban. Ezért kérjük, hogy a tudomására jutó vagy Ön által tapasztalt, a gyógyszerek alkalmazásával összefüggésbe hozható mellékhatás gyanúját jelentse a OGYÉI-nak az alábbi lehetőségek valamelyikének igénybe vételével. Annak érdekében, hogy valóban hasznos, az új kockázatok felismerését és értékelését leginkább segítő információt szolgáltasson, kérjük, olvassa el a mellékhatás-bejelentés és értékelés folyamatáról szóló tájékoztatónkat!

  1. On-line bejelentőlap

Az on-line bejelentőlap elektronikusan kitölthető, és egy kattintással egyszerűen továbbítható a OGYÉI részére. Amennyiben lehetősége van rá, kérjük, ezt a bejelentési módot válassza.

On-line bejelentőlap egészségügyi szakembereknek

On-line bejelentőlap betegeknek és nem egészségügyi szakembereknek

  1. Letölthető bejelentőlap

A bejelentőlap elektronikusan vagy kinyomtatás után kézzel is kitölthető, és a OGYÉI részére e-mailben, faxon vagy postai úton küldhető vissza az alábbi elérhetőségek valamelyikére:

E-mail: adr.box@ogyei.gov.hu

Fax: +36-1-886-9472

Levelezési cím: 1372 Budapest, Pf. 450.

Letölthető mellékhatás-bejelentőlap

Frissítve: 2015.04.02 18:27