1051 Budapest, Zrínyi utca 3.

Tel.: (1) 8869-300, Fax: (1) 8869-460

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Happy-Hét

HAPPY – Hungarian Aqua Promoting Program in the Young

A magyarországi vízfogyasztást népszerűsítő program a fiatalok körében

Az elhízás és az üdítőfogyasztás kapcsolata

A gyermekkori elhízás gyakoriságának növekedése világszerte súlyos probléma. Csak az Európai Unió tagállamaiban évente kb. 400 000 új túlsúlyos és 85 000 új elhízott esetet diagnosztizálnak. Számos nemzetközi vizsgálat igazolta az elhízás és a cukros, szénsavas üdítők mértéktelen fogyasztása közötti összefüggést.

Tudta Ön, hogy egy pohár (3 dl) kóla 11 db kockacukornak megfelelő mennyiségű cukrot tartalmaz?

A cukros, szénsavas italok azonban nem csak úgynevezett „üres kalóriák” (hiszen alig tartalmaznak hasznos tápanyagot, kalóriatartalmuk azonban magas), de savas kémhatásuknál fogva a fogzománcot is károsítják és egyes termékek magas foszfáttartalma a csontrendszerre is ártalmas.

Felmérésekből jól ismert, hogy már az általánosiskolás-korú gyerekek nagy százaléka is naponta többször fogyaszt cukros, szénsavas üdítőt. 2008-ban végzett felmérésünk alapján, az általános iskolai tanulók átlagos napi fogyasztása 3 dl, amely 15 éves korra a napi fél litert is eléri! Az általános iskolások folyadékbeviteli szokásainak megváltoztatása ezért alapvetően fontos a felnövő új generáció egészsége szempontjából.

Mi az a HAPPY?

A tények ismeretében, az OÉTI munkatársai 2007 tavaszán, nemzetközi programok mintájára kidolgozták a HAPPY („Hungarian Aqua Promoting Program in the Young” – „Magyarországi vízfogyasztást népszerűsítő program a fiatalok körében”) modellprogramot, melynek megvalósítását az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tette lehetővé.

A program fő célja az ásványvízbevitel növelése, ezzel párhuzamosan a cukros, szénsavas üdítők fogyasztásának csökkentése volt, oktatás és az egészséges választék biztosítása (az osztálytermekbe kihelyezett vízautomaták) révén.

Az intervenció modellprogram-jellegéből adódóan a folyadékfogyasztási szokások vizsgálatára és a program hatékonyságának felmérésére is volt lehetőség.

Így kezdődött…

Hat körültekintően kiválogatott, önként jelentkező budapesti általános iskolából összesen 397, 7-10 év közötti gyermek vett részt a programban.

Intézetünk dietetikus munkatársai iskolai tanórák keretében tartottak játékos előadást a megfelelő folyadékpótlásról a diákok számára, akik az oktatás végén, a legfontosabb tudnivalókat összegző és hasznos tanácsokat is tartalmazó, szülőknek és gyerekeknek egyaránt szóló (kétoldalas) szórólapot vihettek haza.

Az egészséges választás lehetőségét az osztálytermekbe kihelyezett ballonos víz-tartályokkal biztosítottuk, melyekből a gyerekek szénsavmentes, alacsony nátriumtartalmú ásványvizet fogyaszthattak, ingyen, egyéni szükségleteiknek megfelelően. Az eredetileg egy hónaposra tervezett intervenciót, az iskolák kérésére időközben meghosszabbítottuk, így a tanulók végül 2 hónapon át élvezhették a tiszta, egészséges, higiénikus körülmények között elfogyasztható, ingyenes víz előnyeit.

Eredmények

Az intervenció hatásait minden évben kérdőívek segítségével vizsgáljuk. Az első évben, 2007-ben az iskolai programot koordináló tanárok a gyerekek folyadékokkal kapcsolatos ismereteiket és folyadékfogyasztási szokásaikat felmérő kérdőívet töltöttek ki a program kezdetén és végén. A szülők és a tanárok szintén kérdőíves formában nyilatkoztak részben arról, hogy változtak-e a gyermek, illetve a család folyadékfogyasztási szokásai, részben a program jövőjéről alkotott véleményükről, a program végén.

A kapott válaszok alapján a HAPPY, rövid időtartama ellenére is igen eredményes programnak bizonyult.

Egyértelműen nőtt a gyermekek tudása, szignifikánsan csökkent az üdítőfogyasztás, ezzel párhuzamosan jelentősen nőtt a vízfogyasztás mértéke, minden vizsgált korosztályban.

A program hatására, a gyerekeknek csaknem kétharmada kevesebb cukros üdítőt ivott, mint korábban.

A tanárok egybehangzó véleménye szerint, a program lebonyolítása mindenhol zökkenőmentesen zajlott. A tanárok egyértelműen érzékelték és örömmel fogadták a gyermekek attitűdjében bekövetkezett pozitív változásokat.

A szülők olyannyira elégedettek voltak a programmal, hogy a jövőben akár anyagilag is hajlandóak lennének támogatni a programot. Többségük beszámolt gyermekük, sőt az egész család folyadékfogyasztási szokásainak megváltozásáról:

„Örültem ennek a programnak, mert megváltozott a gyermekem. Az ásványvizet eddig egyáltalán nem szerette és mostantól megissza.”

„Gyermekem ebben a hat hétben megtanult inni!”

Ahhoz, hogy lássuk, a kedvező változások fenntarthatók-e, a program után egy évvel megismételtük a kérdőíves felmérést. Az eredmények azt bizonyítják, hogy a HAPPY hosszú távon is hatékony program.

Úgy tűnik tehát, hogy egy komplex, egészséges italválasztékot biztosító és oktatást is nyújtó, a gyermeket szüleik és tanáraik bevonásával megcélzó beavatkozás már viszonylag rövid idő alatt is pozitív változásokat eredményezhet a 7-10 éves korosztályban, mind a gyermekek ismereteinek bővítése, mind a megtanultak gyakorlati alkalmazása terén.

A gyermekek 85 %-a, a szülők 95%-a szívesen folytatatta volna a programot; a tanárok 95 %-a sikeresnek ítélte a kezdeményezést.

Hol tartunk ma?

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a program eredményességére és a programban részt vevő gyerekek, szülők és tanárok pozitív visszajelzéseire való tekintettel tovább folytatja a projektet.

 

2007

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

(pilot)

Területi lefedettség

Budapest

országos

országos

országos

országos

országos

országos

országos

Résztvevők

6 iskola

78 intézmény

74 intézmény

110 intézmény

135 intézmény

144 intézmény

450 intézmény

196 intézmény

397 gyermek

28 000 gyermek

28 000 gyermek

30 000 gyermek

41000 gyermek

44000 gyermek

124000 gyermek

52700 gyermek


2017-ben ismét HAPPY-hét

2017. május 8-12 között

Idén először az iskolák mellett már az óvodák is jelentkezhetnek a HAPPY-hétre!

A programhoz csatlakozó iskolák/óvodák az eddigi évekhez hasonlóan önállóan szervezik meg a HAPPY- hetet, maguk döntik el, hogy milyen foglalkozásokkal, játékokkal hívják fel a gyerekek figyelmét a vízfogyasztás fontosságára, illetve a cukros üdítők káros hatásaira. A HAPPY-héthez való csatlakozás feltétele legalább egy – OGYÉI által ajánlott vagy az iskola/óvoda által kidolgozott – vízfogyasztást népszerűsítő programpont megvalósítása. 

A HAPPY- hét sikeres megvalósításához a saját programok/ötletek kivitelezése mellett az OGYÉI az alábbi anyagok ingyenes letöltését teszi lehetővé annak érdekében, hogy minél mélyebb tudásra tegyenek szert a gyerekek.

Óvodások 1
Óvodások 2
Alsósok 1
Alsósok 2
Alsósok 3
Felsősök 1
Felsősök 2
Szülők

A 8. HAPPY-hét az eddigiekhez képest még több nyereménnyel várja a jelentkező iskolákat és óvodákat 

Az iskolák közötti verseny főnyereményeként az OGYÉI munkatársai vendégül látják egy közös főzésre annak az iskolának a legaktívabb 30 tanulóját és kísérő tanáraikat, akik a legtöbb programelemet használva népszerűsítik a vízfogyasztást a gyerekek körében. 

A legtöbb program elemet megvalósító óvoda 20 óvodása részt vehet egy 1,5-2 órás célzottan kicsiknek szóló művészeti foglalkozáson, színészek és/vagy képzőművészek részvételével a MUS-E Magyarország jóvoltából. 

A részvétel kreatív (pl. fényképek, videók, ppt, írásos beszámolók stb.) dokumentálását kérjük, hiszen a beküldött anyagok alapján tudjuk pontozni a résztvevő intézményeket. A beszámolókat kérjük, küldjék a happyhet@ogyei.gov.hu e-mail címre. 

A legkreatívabb osztályokra további nyeremények várnak: 

Az „Élet a víz alatt” címmel meghirdetett rajzversenyünk győztes osztálya egyszeri belépési lehetőséget nyer (maximum 32 fő és 2 fő kísérő) a csodálatos Tropicariumba, ahol a gyerekek a legkülönlegesebb vízi állatokkal találkozhatnak! A pályaműveket papír alapon, maximum A2-es méretben várjuk a 1097 Budapest Albert Flórián út 3/A címre. A rajzok a Tropicarium rendezvény termében kerülnek majd kiállításra. 

A „Légy HAPPY” címmel meghirdetett klip versenyünk győztes osztálya egyszeri belépési lehetőséget nyer (maximum 30 fő és 2 fő kísérő) a CSOPA Playbar előadótermébe a „Hideg percek” tudományos showra. A maximum 5 perces klip témája a HAPPY-hét, illetve bármilyen kreatív ötletet szívesen fogadunk, amely a vízfogyasztáshoz kapcsolódik. A klipeket a happyhet@ogyei.gov.hu e-mail címre várjuk.

A beszámolók és pályázatok beküldésének határideje: 2017. 06. 02.

Eredményhirdetés: 2017. 06. 14.

A nyeremények meghatározott ideig, előre meghatározott létszámmal vehetők igénybe a nyertes csoportok számára. A nyeremény átvételéről és annak felhasználási módjáról a pályázati anyagok elbírálása után adunk tájékoztatást.

Regisztrációs linkek a 2017-es HAPPY-héthez:

ISKOLÁKNAK

ÓVODÁKNAK 

E-mail címünk: happyhet@ogyei.gov.hu

Facebook: https://www.facebook.com/happyhet

Érdemes Facebook oldalunkra ellátogatni, hiszen az idei HAPPY-hét program indulását hirdető kép megosztói és az oldal lájkolói között kisorsolunk 3 személyt, akik részt vehetnek egy ingyenes testösszetétel méréssel egybekötött dietetikai tanácsodáson az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés- egészségügyi Intézetben!

Bővebb információt a projekt koordinátortól kérhetnek:

Nagy-Lőrincz Zsuzsanna 

projektkoordinátor 

E-mail: happyhet@ogyei.gov.hu 

Tel.: (+361) 476-6455  

Frissítve: 2017.05.04 15:58