1051 Budapest, Zrínyi utca 3.

Tel.: (1) 8869-300, Fax: (1) 8869-460

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Segédlet az iskolabüfék árukínálatának kialakításához

Fontos nagy hangsúlyt fektetni a gyermekek egészséges táplálkozására, hiszen egy gondosan összeállított étrend hozzájárul a gyermekek megfelelő szellemi és fizikai fejlődéséhez, segít számos megbetegedés kockázatát csökkenteni. Ezen túlmenően a gyermekkorban kialakult táplálkozási szokások nagyban befolyásolják a felnőttkori táplálkozási szokásokat is.

A gyermekeket könnyű megtanítani az egészséges táplálkozásra, amelyben nagy szerepe lehet a család táplálkozási szokásainak. A gyermekkori egészséges táplálkozás kialakításában a család mellett fontos szerepe van az iskolai közétkeztetésnek, valamint az iskolai büfék, étel-, italautomaták kínálatának. Ha a gyermek az iskolai oktatás során elsajátítja az egészséges táplálkozás ismereteit, és azokat az ételeket találja az étteremben, illetve a büfében, amelyek rendszeres, mindennapi fogyasztására van szükség, akkor az iskola nemcsak oktatja, hanem meg is teremti a gyermekek számára az egészséges táplálkozás lehetőségét.

Az iskolabüfék, étel-, italautomaták kínálatának kialakításakor az árusítható termékekkel kapcsolatban a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/1012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 129.§ és 130.§-át figyelembe kell venni. Ennek megfelelően a nevelési-oktatási intézményben, valamint a nevelési-oktatási intézményen kívül a gyermekek, tanulók részére szervezett rendezvényeken a népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIII. törvény hatálya alá tartozó termékek nem árusíthatók.

Az iskolabüfé működéséhez segítséget nyújt a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmány-biztonsági Igazgatóság (ÉTbI), Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztály szerkesztésében elkészült ÚTMUTATÓ A VENDÉGLÁTÁS ÉS ÉTKEZTETÉS JÓ HIGIÉNIAI GYAKORLATÁHOZ című kiadvány is.

A különböző termékek VTSZ besorolását illetően segítséget a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tud nyújtanivagy a termék gyártójától, első magyarországi forgalmazójától tud információt kérni.

Hazánkban is egyre inkább emelkedik azoknak a száma, akik valamely élelmiszer alkotóra érzékenyek, allergiásak, (gluténérzékenyek, tejfehérje allergiásak stb.). A nekik javasolható árukínálat biztosítása megkönnyíti a mindennapi életüket, hozzájárul a gyermek közösségbe való beilleszkedésükhöz. Számukra különösen fontos, hogy egészségük megőrzése érdekében az élelmiszerekben található lehetséges allergén anyagokról egyértelmű tájékoztatást kapjanak. A nekik szánt élelmiszer kínálatot - a kereszt szennyeződések elkerülése céljából - előre csomagolt formában, jól látható felirattal, jelöléssel ellátva, a többi élelmiszertől elkülönítve, javasolt a Büfében, élelmiszer automatában kínálni.

Az alábbi segédlet a táplálkozás-egészségügyi szempontok és a vonatkozó jogszabályok figyelembe vételével kíván segítséget nyújtani az iskolabüfék választékának kialakításához. A segédletben megfogalmazottaktól való eltérés csak abban az esetben vonhat szankciót maga után, amennyiben a népegészségügyi termékadóról szóló törvény hatálya alá tartozó termék kerül árusításra az iskolai büfében. Az egyes élelmiszercsoportok esetében bemutatjuk az iskolabüfé kínálatába ajánlott élelmiszereket, emellett kitérünk arra, ha az élelmiszercsoporton belül valamely termékek a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartoznak, ezért nem árusíthatók. Azt is jelöljük, ha egy termékcsoport ugyan nem tartozik a népegészségügyi termékadó hatálya alá, de árusítását táplálkozás-egészségügyi szempontból nem javasoljuk.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által összeállított „Segédlet az iskolabüfék árukínálatának kialakításához” anyagot a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) ajánlásával teszi közzé.


1.Húsok

AJÁNLÁS

A büfé választékban a sovány húsok különféle szendvicsekben (például baromfi- és sovány sertéshúsból készült natúrszeletként) jelenhetnek meg.

Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:

-Szendvicsek:

  • Sült húsos szendvics (teljes kiőrlésű/korpás/magvas vagy rozsos zsemle/kifli/kenyér, margarin, zöldség, sovány sült hús)

  • Sült húsos tortilla (teljes kiőrlésű tortilla, saláta, sovány sült hús)

  • Sült húsos hamburger

-Húsos saláták

- Glutén-, tejcukor-, tejfehérjementes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.

Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények a termékcsoporton belül:

A népegészségügyi termékadó nem vonatkozik erre a termékkörre.

2.Húskészítmények

AJÁNLÁS

A büfék kínálatában elsősorban sovány húskészítményekre van szükség (pl.: baromfi párizsi, pulykasonka, zalai felvágott, zöldséges felvágott). Felhasználhatók szendvicsben vagy saláta részeként.

Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:

-Szendvicsek:

  • Felvágottas szendvics (teljes kiőrlésű/korpás/magvas vagy rozsos zsemle/kifli, kenyér, margarin, zöldség, sovány felvágott)

  • Meleg szendvics (teljes kiőrlésű kenyér/kifli, sajt, zöldség, sovány felvágott)

  • Pizza (teljes kiőrlésű tészta, sajt, zöldség, sovány felvágott, szósz)

  • Saláták

     

  • Glutén-, tejcukor-, tejfehérjementes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.

Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények a termékcsoporton belül:

A népegészségügyi termékadó nem vonatkozik erre a termékkörre.

3.Belsőségek, belsőségkészítmények

AJÁNLÁS

A belsőségek önállóan nem jelennek meg a büfékínálatban, csak készítményként. Felhasználhatók szendvicsek készítéséhez.

Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:

- Májkrémes szendvics (teljes kiőrlésű/korpás zsemle, baromfi májkrém, zöldség, esetleg mustárral)

- Kenőmájas meleg szendvics (teljes kiőrlésű/korpás zsemle, kenőmájas, sajt, mustár)

- Glutén-, tejcukormentes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.

 

Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények a termékcsoporton belül:

A népegészségügyi termékadó nem vonatkozik erre a termékkörre.

4.Halak, halkonzervek

AJÁNLÁS

Kedvező élettani hatása miatt hetente legalább egyszer javasolt halat fogyasztani. Halkonzervekből halas szendvics, saláta, hamburger készíthető, igény szerint.

Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:

- Halas szendvics (teljes kiőrlésű/korpás zsemle, halkrém konzerv halból, citromlével, margarinnal, zöldség)

- Halas saláta

- Zöldséges halfasírtos hamburger

- Glutén-, tejcukormentes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.

Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények a termékcsoporton belül:

A népegészségügyi termékadó nem vonatkozik erre a termékkörre.

5.Tej, kefir, joghurt

AJÁNLÁS

A tejnek, tejtermékeknek a gyermekek táplálkozásában kiemelt jelentősége van, ezért állandóan jelen kell lenniük a büfékínálatban. Nem elég, ha a gyerekek tudják, hogy a tej, tejes italok és tejtermékek fontosak a szervezetük számára, hanem meg is kell találniuk ezeket a termékeket a büfében.

Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:

- Tej (2 dl-es, iskolatej formában, vagy adagolva)

- Tej alapú turmixital (ízesített, illetve gyümölcsös)

- Joghurt (gyümölcsös, müzlis, natúr)

- Joghurtital (poharas vagy adagolva) 50% feletti tejhányaddal

- Kefir

- Tejtermék desszertek (joghurthab, puding)

- Glutén-, tejcukormentes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.

Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények a termékcsoporton belül:

A népegészségügyi termékadó nem vonatkozik erre a termékkörre.

6.Sajt, túró

AJÁNLÁS

Nagyon fontos, hogy a sajt és túró, mint tejtermékek, rendszeresen megtalálhatók legyenek a büfé kínálatában. A szeletelhető kemény, illetve félkemény sajtok szendvicsek részeként, a kockasajt szintén szendvicsben vagy önállóan, darabonként árusítható. Natúr és ízesített sajtokkal bővíthető a választék. A sajt- illetve túrókrémek elsősorban szendvicsek elkészítéséhez használhatók fel, de önállóan, 1 adagos formában is árusíthatók. Mindkettőből többféle ízesítés létezik és jön szóba az iskolai büfé kínálatában (natúr, zöldfűszeres, snidlinges, tavaszi túró, körített túró, stb.).

Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:

- Sajtos szendvics (teljes kiőrlésű/korpás zsemle, rozsos zsemle, margarin, zöldség, szeletelt sajt vagy kockasajt)

- Túrókrémes szendvics (korpás zsemle, tavaszi vagy körített túró, zöldség)

- Túrókrém, sajtkrém (kis adagokban)

- Tejtermék desszertek (krémtúró)

- Glutén-, tejcukormentes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.

Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények a termékcsoporton belül:

A népegészségügyi termékadó nem vonatkozik erre a termékkörre.

7.Margarin, vaj, vajkrém

AJÁNLÁS

Szendvicsek elkészítéséhez kerül felhasználásra.

Glutén-, tejcukormentes változatok, a diétákba illeszthető termékekben.

Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények a termékcsoporton belül:

A népegészségügyi termékadó nem vonatkozik erre a termékkörre.

 

8.Cukor, méz

AJÁNLÁS

Cukor és méz a helyben készült italok édesítésére használható. A hozzáadott cukor-tartalom minél kevesebb legyen a helyben készített termékekben (ha korábban 2 teáskanál cukor volt egy pohár teában, akkor ezentúl 1 teáskanál legyen, de 2 dl italba maximum 2 közepes kiskanál cukor javasolható).

Glutén-, tejcukormentes változatok, a diétákba illeszthető termékekben.

Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények a termékcsoporton belül:

A népegészségügyi termékadó nem vonatkozik erre a termékkörre.

9.Gabonapelyhek, müzli-, és gabonakészítmények

AJÁNLÁS

A változatos táplálkozás érdekében gabonafélékből is naponta többfélét javasolt fogyasztani, ezekből legalább az egyiknek teljeskiőrlésűnek javasolt lennie! A gabonapelyhek, müzlik jó alternatívák lehetnek erre. Fontos, hogy az alacsonyabb cukortartalommal rendelkezőt válasszuk.

Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:

- Müzli-szeletek

- Teljes értékű gabonát tartalmazó kekszfélék, puffasztott gabonaszeletek, extrudált kenyerek

- Gabonapelyhek natúr- vagy gyümölcsjoghurttal (3 dl-s műanyag dobozban, evőeszközzel)

- Natúr (nem édesített) müzli, natúr- vagy gyümölcsjoghurttal (3 dl-s műanyag dobozban, evőeszközzel)

- Glutén-, tejcukor-, tejfehérjementes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.

Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények a termékcsoporton belül:

- Előre csomagolt, hozzáadott cukrot tartalmazó kekszek, nápolyik, ostyák, amelyek összcukortartalma 25 gramm feletti 100 gramm termékben.

- Előre csomagolt, 1 gramm/100 gramm só feletti gabonából sütéssel, extrudálással, vagy pörköléssel készült termék, kivéve a kenyeret és a Magyar Élelmiszerkönyv szerinti, legfeljebb 2 gramm só/100 gramm sótartalmú sütőipari terméket, pl.: sós puffancs, sós kekszek, ízesített sós pálcák, sós perecek.

10.Kenyérfélék, péksütemények

AJÁNLÁS

A kenyérből, zsemlékből illetve kiflik választékából elsősorban a teljes kiőrlésűek kerülhetnek a büfé polcaira. A péksütemények közül a nagy só- és zsiradéktartalmúak, illetve hozzáadott cukorban gazdag termékek helyett a túrós, diós, mákos változatok legyenek jelen a napi választékban. A cukrozott pékáru kínálata kerülendő!

Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:

- Szendvicsekbe: teljes kiőrlésű/korpás/magvas vagy rozsos zsemle/kifli

- Túrós pogácsa, túrósbatyu (50%-ban teljes kiőrlésű lisztből, amennyiben só-, cukortartalma megfelel az előírásoknak)

- Sajtos, magvas pogácsa

- Glutén-, tejcukor-, tejfehérjementes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.

Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények a termékcsoporton belül:

- Előre csomagolt, hozzáadott cukrot tartalmazó termékek: egyes cukrászsütemények, egyes pékáruk, amelyek összcukortartalma 25 gramm feletti 100 gramm termékben pl.: diós ízesítésű kalács, előre csomagolt csokis kakaós csiga.

- Előre csomagolt, gabonából sütéssel, extrudálással, vagy pörköléssel készült termékek, amelyek sótartalma 1 gramm feletti 100 gramm termékben. Kivételt képeznek a kenyerek és a Magyar Élelmiszerkönyv szerinti, legfeljebb 2 gramm só/100 gramm sótartalmú sütőipari termékek, pl.: sós pogácsa, sós croissant.

11.Burgonya

AJÁNLÁS

Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:

- Alacsony zsír- és sótartalommal készült saláták, pl.: tojásos vagy húsos, vagy halas- zöldséges burgonyasaláta

- Kevés zsiradék és só hozzáadásával készült hasábburgonya

- Glutén-, tejcukor-, tejfehérjementes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.

 

Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények a termékcsoporton belül:

Előre csomagolt burgonya felhasználásával készült, sütött, ízesített és azonnali fogyasztásra alkalmas termékek, ha sótartalmuk meghaladja az 1 gramm só/100 gramm mennyiséget, pl.: egyes chipsek.

 

12.Zöldségfélék

AJÁNLÁS

A zöldségfélék rendszeres és bőséges fogyasztásának szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségeket megelőző hatását számos nemzetközi vizsgálat igazolta. A zöldségfélék kínálata elválaszthatatlan része az iskolai büféknek. Nyersen, tisztítva kínálhatók, vagy szendvicsek, saláták összeállításához javasoltak. Minden szendvics tartalmazzon zöldséget is. Felhasználhatók saláták alapanyagaként is. A salátaönteteknek két alaptípusa jöhet szóba: natúr, vagy ízesített joghurtos/kefires; és ecetes-olívaolajos).

Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:

- Joghurtos kukoricasaláta reszelt sajttal

- Vegyes saláta hamis majonézzel

- Görög saláta (vagy ehhez hasonló jellegű saláta, olíva olajos, ecetes öntettel)

- Saláta-mix (idény szerint kapható friss, aprított zöldségkeverék öntettel vagy anélkül, esetleg olajos magvakkal, sajttal, túróval, sonkával dúsítva)

- Glutén-, tejcukor-, tejfehérjementes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.

Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények a termékcsoporton belül:

A népegészségügyi termékadó nem vonatkozik erre a termékkörre.

13.Gyümölcs

AJÁNLÁS

A gyümölcsök rendszeres és bőséges fogyasztása a zöldség-és főzelékfélékhez hasonlóan betegségmegelőző hatású, ezért a gyümölcsök nélkülözhetetlen részei az egészséges táplálkozásnak, valamint az iskolai büfé-kínálatnak is.

Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:

- Friss gyümölcsök, az évszaknak megfelelően

- Friss gyümölcsökből készült saláta az évszaknak megfelelően

- Glutén-, tejcukor-, tejfehérjementes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.

Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények a termékcsoporton belül:

A népegészségügyi termékadó nem vonatkozik erre a termékkörre.

14.Tojás

AJÁNLÁS

Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:

- Tojás keményre főzve salátához alapanyagként

- Tojás szeletelve szendvicsek készítéséhez

- Tojás szendvicskrém formájában

- Glutén-, tejcukor-, tejfehérjementes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.

Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények a termékcsoporton belül:

A népegészségügyi termékadó nem vonatkozik erre a termékkörre.

15.Olajos magvak

AJÁNLÁS

Az olajos magvak zsírsavösszetétele az egészségre nézve kedvező hatású lehet, azonban energiatartalmuk magas, így fogyasztásuk csak kis mennyiségekben javasolt. Felhasználható kis csomagolásban: tisztított natúr napraforgómag, tökmag, mandula, dió, „diák csemege”.

Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:

- Natúr olajos magvak

- Natúr olajos magkrémes kenyerek alkalmanként kínálva

- Glutén-, tejcukor-, tejfehérjementes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.

Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények a termékcsoporton belül:

- Azon előrecsomagolt termékek, melyek sótartalma ≥1 gramm/100 gramm a termékben. Pl.: egyes tésztabundás olajos magvak, egyes sózott olajos magvak.

16.Lekvár

AJÁNLÁS

Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:

- Lekváros kenyér (teljes kiőrlésű kenyér, extradzsem, különleges minőségű lekvár)

- Glutén-, tejcukor-, tejfehérjementes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.

Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények a termékcsoporton belül:

- Előrecsomagolt termékként forgalomba hozott dzsem, gyümölcskocsonya, gyümölcsíz, püré és krém, amely hozzáadott cukrot tartalmaz és cukortartalma meghaladja a 35 gramm cukor/100 gramm mennyiséget, a Magyar Élelmiszerkönyv szerinti extradzsem, extrazselé, marmelád és különleges minőségű lekvárok kivételével.

AZ AJÁNLÁSBA NEM ILLESZKEDŐ, DE ÁRUSÍTHATÓ TERMÉKEK:

- Mindennapos kínálatban lekváros kenyér.

 

17.Rostos üdítők

AJÁNLÁS

A folyadék pótlására a víz a legalkalmasabb. Változatosságképen alkalmanként fogyasztható 100%-os gyümölcslé vagy zöldséglé.

Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:

- 100%-os gyümölcslé

- 100%-os zöldséglé

- Glutén-, tejcukor-, tejfehérjementes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.

Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények a termékcsoporton belül:

- Előrecsomagolt termékként forgalomba hozott, hozzáadott cukrot tartalmazó és 8 gramm cukor/100 milliliter mennyiséget meghaladó összcukortartalmú gyümölcs-, és zöldséglé (cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával is), a legalább 25% gyümölcs-, illetve zöldséghányadot tartalmazó nektárok, gyümölcslevek és zöldséglevek kivételével.

18.Egyéb italok

AJÁNLÁS

A szénsavas-, és szénsavmentes ásványvizeknek mindenképpen helye van az egészséges iskolabüfé kínálatában. Koffeintartalmú („energia-italok”, kávé) és alkoholtartalmú italok nem tartoznak az iskolabüfé kínálatába, kivéve a természetes koffeintartalmú kakaós és csokoládéitalokat, teákat.

Az alábbi készítmények ajánlhatók a kínálatba:

- Víz:1/2 illetve 0,33 literes kiszerelésben ajánlott

- Szénsavas-, és szénsavmentes ásványvizek

- Glutén-, tejcukor-, tejfehérjementes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.

Nem árusítható, a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó készítmények a termékcsoporton belül:

- Előre csomagolt cukrozott üdítők (amennyiben összcukortartalmuk ≥8 gramm/100 gramm) Pl.: cola, gyömbér, tonik stb.

Az OGYÉI javaslatai között nem szereplő termékkörök:

Csokoládé és kakaótartalmú más élelmiszer készítmény, praliné:

A NETA hatálya alá tartoznak azon előrecsomagolt, csokoládé és kakaótartalmú más élelmiszer készítmények és pralinék, a legalább 50%-ban tejalapanyag felhasználásával készült termékek kivételével, amelyek hozzáadott cukrot tartalmaznak és összcukortartalmuk meghaladja a 40 gramm cukor/100 gramm mennyiséget és kakaótartalmuk 40 gramm/100 gramm-nál alacsonyabb.

Glutén-, tejcukor-, tejfehérjementes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.

A nem érintett termékek csakkis kiszerelésben vagy csak heti egy-két nap árusítva javasoltak!

Fagylalt, más ehető jégkrém:

A NETA hatálya alá tartoznak azon előrecsomagolt termékként forgalomba hozott, hozzáadott cukrot tartalmazó fagylaltok és más jégkrémek, amelyek összcukortartalma meghaladja a 25 gramm cukor/100 gramm mennyiséget, ide nem értve azon termékeket, amelyek legalább 20 gramm méz/100 gramm mennyiséget tartalmaznak, feltéve, hogy cukortartalmuk nem haladja meg a 40 gramm cukor/100 gramm mennyiséget.

Glutén-, tejcukor-, tejfehérjementes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.

A nem érintett termékek csakkis kiszerelésben vagy csak heti egy-két nap árusítva javasoltak!

Cukoráru, beleértve a fehércsokoládét is, kakaótartalom nélkül:

A NETA hatálya alá tartoznak azon előrecsomagolt termékként forgalomba hozott, hozzáadott cukrot tartalmazó cukoráruk, beleértve a kakaótartalom nélküli fehércsokoládét is, amelyek összcukortartalma meghaladja a 25 gramm cukor/100 gramm mennyiséget, ide nem értve azon termékeket, amelyek legalább 20 gramm méz/100 gramm mennyiséget tartalmaznak, feltéve, hogy cukortartalmuk nem haladja meg a 40 gramm cukor/100 gramm mennyiséget.

Glutén-, tejcukor-, tejfehérjementes változatok, a diétákba illeszthető alapanyagokból.

A nem érintett termékek csakkis kiszerelésben vagy csak heti egy-két nap árusítva javasoltak!

Energiaitalok:

Minden előre csomagolt termékre vonatkozik a népegészségügyi termékadó így egyik sem árusítható az iskolai büfékben, automatákban.

 

A segédlet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával kerül közlésre.


Frissítve: 2017.11.23 10:24