1051 Budapest, Zrínyi utca 3.

Tel.: (1) 8869-300, Fax: (1) 8869-460

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

NRV és UL értékek

NRV értékek

Az NRV (ajánlott napi beviteli) értékek a lakosság tápláltsági állapotának felmérésére, a fogyasztók megfelelő informálására szolgálnak.

Felnőttek számára ajánlott napi vitamin és ásványi anyag beviteli referencia értékek (NRV) a 1169/2011/EU rendelet XIII. melléklete alapján

Tápanyag, mértékegység Mennyiség
A-vitamin, μg 800
D-vitamin, μg 5
E-vitamin, mg 12
K-vitamin, μg 75
C-vitamin, mg 80
Tiamin, mg 1,1
Riboflavin, mg 1,4
Niacin, mg 16
B6-vitamin, mg 1,4
Folsav, μg 200
B12-vitamin, μg 2,5
Biotin, μg 50
Pantoténsav, mg 6
Kálium, mg 2000
Klorid, mg 800
Kalcium, mg 800
Foszfor, mg 700
Magnézium, mg 375
Vas, mg 14
Cink, mg 10
Réz, mg 1
Mangán, mg 2
Fluor, mg 3,5
Szelén, μg 55
Króm, μg 40
Molibdén, μg 50
Jód, μg 150

UL értékek

Néhány szó az UL (Upper Level), azaz a vitaminok, ásványi anyagok legfelső tolerálható szintjéről.

A legfelső biztonságos szint/tolerálható felső beviteli szint (UL) az a maximális vitamin/ásványi anyag mennyiség, amely az összes forrásból származó, napi rendszeres bevitel mellett az egészségre feltehetően nem fejt ki kedvezőtlen, vagy ártalmas hatást. Az UL kockázat becsléssel meghatározott, tudományos megítélés eredményeképp megállapított élettanilag tolerálható érték.

Az UL értékek jelentik az alapját az étrend-kiegészítőkben és dúsított élelmiszerekben megengedhető maximális vitamin/ásványi anyag mennyiségek megállapításának. Ez utóbbi munka EU szinten már folyamatban van. A maximális mennyiség megállapításához tudni kell a lakosság egyéb forrásokból (élelmiszer+ilyen tartalmú gyógyszer) származó bevitelét is, ami táplálkozás epidemiológiai vizsgálatokkal határozható meg. Ez rámutat ezen vizsgálatok kiemelt szükségességére, rendszeres és széleskörű végzésére. A táplálkozási szűrővizsgálatokkal megállapított beviteli mennyiségek levonandók az UL értékekből, tekintettel arra, hogy az összes forrásból származó bevitel nem lépheti túl azt.
A fentiekből következik, hogy étrend-kiegészítőkben és dúsított élelmiszerekben megengedhető maximális vitamin/ásványi anyag mennyiség önmagában semmiképp sem lépheti túl az UL értéket.
Az UL értékek megállapítására számos tudományos munkacsoport alakult, melyek közül most csak azt a hármat emelnénk ki, akik az alakuló európai reguláció szempontjából elsődleges szerepet töltenek be.

  • European Food Safety Authority (EFSA) korábban Scientific Committee on Food (SCF)
  • US Institute of Medicine (IOM)
  • UK Food Standard Agency Expert Group on Vitamins and Minerals (EVM)

  • Tudományos adatok hiányában, több vitamin/ásványi anyag esetében nem volt megállapítható UL érték. Ezekkel kapcsolatban az SCF/EFSA, és az IOM nem közöl értékeket, az EVM azonban úgy gondolta, hogy a fogyasztók és minden érdekelt megfelelő tájékoztatása érdekében számszerűsített, ún. útmutató értékeket (Guidace=G) állít fel azon vitamin/ásványi anyag szintek figyelembe vételével, amelyeknél tudományos háttér igazolja az adott mennyiségű kiegészítés (dúsított élelmiszer és étrend-kiegészítő együttesen + gyógyszer) tolerálhatóságát.

    Az SCF/EFSA, és az IOM UL valamint az EVM G értékeket az alábbi táblázatban foglaljuk össze

     
    Tápanyag Mértékegység SCF/EFSA UL IOM UL EVM G
    A vitamin μg 3000 3000
    Béta-karotin mg - - 7 (nem dohányosoknak
    D vitamin μg 100 100
    E vitamin mg TE 300 1000
    K1 vitamin μg - - 1000
    Tiamin B1 mg - - 100
    Riboflavin B2 mg - - 40
    Nicotinamid mg 900 35 (nikotinsavval együtt)
    Nikotinsav mg 10 -
    Pantoténsav mg - - 200
    Piridoxin B6 mg 25 100
    Folsav μg 1000 +étrendi folát 1000 + 200 étrendi folát
    B12 vitamin μg - - 2000
    Biotin μg - - 900
    C vitamin mg - 2000 1000
    Kalcium mg 2500 2500
    Magnézium mg 250 (kiegészítés)+étrendi Mg 350 (kiegészítés)+ étrendi Mg
    Vas mg - 45 17
    Réz mg 5 10
    Jód μg 600 1100
    Cink mg 25 40
    Mangán mg - 11 4, de idős ember 0,5
    Kálium mg - - 3700
    Szelén μg 300 400
    Szelén L-szelenometioninból μg 100
    Króm (trivalens) mg - - 10
    Króm (trivalens) Króm- pikolinátból μg 250

    Molibdén μg 600 2000
    Fluor mg 7 10
    Foszfor mg - 4000 250
    Bór mg 10 20

    Az EU jogalkotása az étrend-kiegészítőkben és dúsított élelmiszerekben megengedhető maximális mennyiségek megállapításánál a SCF/FSA UL adatokat veszi figyelembe (narancssárga). Amennyiben nincs ilyen adat, akkor az IOM UL és az EVM G kerül megfontolásra (sárga és zöld). A tagállamok jelentős része konkrét számértékeket szeretne mind az étrend-kiegészítőkben, mind a dúsított élelmiszerekben megengedhető vitamin/ásványi anyag mennyiségek vonatkozásában. Tekintettel arra, hogy a maximális mennyiségek meghatározása jelenleg még folyamatban van, az intézkedések megtételénél elsősorban az UL étékekre támaszkodhatunk. UL érték hiányában a G értéket sokszorosan meghaladó vitamin, ásványi anyag mennyiségek rendszeres, hosszantartó bevitele szintén élelmiszerbiztonsági aggályokat vet fel.

    Frissítve: 2016.04.05 14:22