1051 Budapest, Zrínyi utca 3.

Tel.: (1) 8869-300, Fax: (1) 8869-460

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Stop Só! – Nemzeti Sócsökkentő Program

Számos vizsgálat bizonyította, hogy a túlzott sóbevitel magas vérnyomáshoz vezet, és növeli az agyvérzés, valamint a szívinfarktus kockázatát. A 2014-es Európai lakossági egészségfelmérés alapján, Magyarországon a 15 év feletti lakosság 31%-a szenved magas vérnyomástól. A sóbevitel csökkentése tehát mind egyéni, mind országos szinten jelentős egészség nyereséggel jár. A magyar lakosság sóbevitele jelentősen meghaladja az ajánlott napi 5 grammot. A férfiak átlagosan 15,9 gramm, a nők mintegy 11,2 gramm sót fogyasztanak naponta, ami többszöröse az ajánlottnak.

 

Az Európai Bizottság kezdeményezésére a tagállamok jelentős része csatlakozott a közösségi sócsökkentő keretprogramhoz. A keretprogram lényege az Európai Unió tagállamain átívelő harmonizált só-reformuláció megvalósítása az élelmiszerek minél nagyobb termékskáláját illetően.

Magyarország, csatlakozva az Európai Bizottság felhívásához, vállalta az élelmiszerek sótartalmának 16%-os csökkentését 4 év alatt a lakosság által legszélesebb körben fogyasztott élelmiszercsoportokban.

A STOP SÓ Nemzeti Sócsökkentő Program sikere elképzelhetetlen az egyes szektorok összefogása és együttgondolkodása nélkül. Ezen belül az élelmiszeripar szerepe kulcsfontosságú, hiszen sóbevitelünk jelentős része a feldolgozott élelmiszerekből (pl. levesporok, ételízesítők, húskészítmények, sajtok, kenyér) származik és csak kis része ered a sózásból. 

A kereskedelmi forgalomból származó élelmiszerek sótartalma (2009. január - 2015. április)

A STOP SÓ Nemzeti Sócsökkentő Program elemei: 

1. Nemzeti szintű helyzetértékelés

Adatgyűjtés a hazai kereskedelmi forgalomban kapható, valamint a közétkeztetésben – különös tekintettel a gyermekétkeztetésben - felszolgált ételek sótartalmáról és a lakosság sóbeviteléről. 

2. Reformuláció

A lakosság sóbevitele szempontjából meghatározó élelmiszercsoportok kiválasztása, megegyezés az ipari szereplőkkel a sócsökkentés mértékéről. 

3. Többszintű lakossági felvilágosító kampány

Átfogó lakossági tájékoztatás a sóbevitel és a magas vérnyomás összefüggésére, az ajánlott sóbevitel mennyiségére és a tudatos vásárlásra (élelmiszercímkék) koncentrálva. 

4. Együttműködés az iparral

Az érintettek részére információ átadása és szoros együttműködés az általuk gyártott élelmiszerek sótartalmának csökkentése (reformuláció) érdekében.

Az önszabályozás eszközével élve az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) vállalásokat fogalmazott meg, amelyek hozzájárulhatnak a magyar fogyasztók sokszínű és kiegyensúlyozott táplálkozásához, egészségi állapota javításához és egyúttal hozzájárulnak a népegészségügyi mutatók javulásához. Önkéntes vállalásaik egyike az élelmiszerek sótartalmának csökkentése, melyről az alábbi linken tájékozódhat bővebben:

http://egyuttafogyasztokert.hu/sotartalom-csokkentes/

 

5. Monitorozása és értékelés

A javasolt akciók végrehajtásának és hatásosságának folyamatos nyomon követése, a kereskedelmi forgalomból származó élelmiszerek sótartalmának mérésével.

Sócsökkentő tippek

Frissítve: 2017.10.05 10:06