1051 Budapest, Zrínyi utca 3.

Tel.: (1) 8869-300, Fax: (1) 8869-460

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Stop Só! – Nemzeti Sócsökkentő Program

Számos vizsgálat bizonyította, hogy a túlzott sóbevitel magas vérnyomáshoz vezet, és növeli az agyvérzés, valamint a szívinfarktus kockázatát. Ma Magyarországon kb. 2 és fél millió embert kezelnek magas vérnyomás diagnózissal. A sóbevitel csökkentése tehát mind egyéni, mind országos szinten jelentős egészség nyereséggel jár. A magyar lakosság sóbevitele jelentősen meghaladja az ajánlott napi 5 grammot. A férfiak átlagosan 17 gramm, a nők mintegy 12 gramm sót fogyasztanak naponta, ami 3-3,5-szerese az ajánlottnak.

Az Európai Bizottság kezdeményezésére a tagállamok jelentős része csatlakozott a közösségi sócsökkentő keretprogramhoz. A keretprogram lényege az Európai Unió tagállamain átívelő harmonizált só-reformuláció megvalósítása az élelmiszerek minél nagyobb termékskáláját illetően.

Magyarország, csatlakozva az Európai Bizottság felhívásához, vállalta az élelmiszerek sótartalmának 16%-os csökkentését 4 év alatt a lakosság által legszélesebb körben fogyasztott élelmiszercsoportokban.

A STOP SÓ Nemzeti Sócsökkentő Program sikere elképzelhetetlen az egyes szektorok összefogása és együttgondolkodása nélkül. Ezen belül az élelmiszeripar szerepe kulcsfontosságú, hiszen sóbevitelünk jelentős része a feldolgozott élelmiszerekből (pl. levesporok, ételízesítők, húskészítmények, sajtok, kenyér) származik és csak kis része ered a sózásból. 

A kereskedelmi forgalomból származó élelmiszerek sótartalma (2009. január - 2015. április)

A STOP SÓ Nemzeti Sócsökkentő Program elemei: 

1. Nemzeti szintű helyzetértékelés

Adatgyűjtés a hazai kereskedelmi forgalomban kapható, valamint a közétkeztetésben – különös tekintettel a gyermekétkeztetésben - felszolgált ételek sótartalmáról és a lakosság sóbeviteléről. 

2. Reformuláció

A lakosság sóbevitele szempontjából meghatározó élelmiszercsoportok kiválasztása, megegyezés az ipari szereplőkkel a sócsökkentés mértékéről. 

3. Többszintű lakossági felvilágosító kampány

Átfogó lakossági tájékoztatás a sóbevitel és a magas vérnyomás összefüggésére, az ajánlott sóbevitel mennyiségére és a tudatos vásárlásra (élelmiszercímkék) koncentrálva. A program plakátja (Link a stopsoplakat.pdf-hez) 

4. Együttműködés az iparral

Az érintettek részére információ átadása és szoros együttműködés az általuk gyártott élelmiszerek sótartalmának csökkentése (reformuláció) érdekében.

Együttműködő partnerek:  
  • Élelmiszergyártók:
   • Unilever
   • KOMÉTA 99
   • Együttműködési megállapodás a Nyíregyházi-Kenyérgyár Kft-vel
  • Vendéglátás:
   • Sodexo
   • Eurest
  • Élelmiszerforgalmazók:
   • SPAR 

5. Monitorozása és értékelés

A javasolt akciók végrehajtásának és hatásosságának folyamatos nyomon követése.  Az OÉTI által mért kereskedelmi forgalomból származó élelmiszerek sótartalma

 • Kenyér sótartalom kalkulátor
 • Sócsökkentő tippek
 • Gyakran feltett kérdések

Sócsökkentő tippek

Frissítve: 2016.03.16 17:45