1051 Budapest, Zrínyi utca 3.

Tel.: (1) 8869-300, E-mail: ogyei@ogyei.gov.hu

1372 Postafiók 450.

ENGLISH

Táplálkozás-epidemiológiai Főosztály

Táplálkozás-epidemiológiai vizsgálatokat végez a táplálkozással összefüggő nem-fertőző megbetegedések, ill. hiányártalmak felderítése érdekében. Vizsgálja a lakosság tápláltsági állapotát antropometriai mérések és a táplálkozással összefüggő biokémiai markerek meghatározásának segítségével. Humán megfigyeléseket folytat és laboratóriumi vizsgálatokat végez biológiai mintákból a táplálkozással összefüggő változások, illetve megbetegedések felderítése érdekében. Nutrigenomikai kutató laboratóriumot működtet, vizsgálja a táplálkozás és a gének közötti kapcsolatokat, összefüggéseket. Vizsgálja és irányítja a lakosság egészséges táplálkozását szolgáló integrált programok kidolgozásának és bevezetésének lehetőségeit, feltételeit (élelmezés- és táplálkozáspolitika). Részt vesz egyetemek és társintézmények szakirányú munkájában, továbbképzéseket szervez, közreműködik az intézet oktatási tevékenységében.

Dr. Sarkadi Nagy Eszter

Főosztályvezető 

e-mail: oeti.titkarsag@ogyei.gov.hu

Alkalmazott Táplálkozástudományi Osztály

A közétkeztetés, a betegélelmezés területén országos szintű vizsgálatok koordinációját, szakmai irányítását és az eredmények elemzését végzi, amely információt nyújt a kórházi és kórházon kívüli dietetikai szakellátás és a betegélelmezés minőségéről, kidolgozza a feltárt problémák megoldására szolgáló javaslatokat. Különböző típusú közétkeztetésben – gyógy-élelmezésben vagy egyéb intézményekben – alkalmazott hagyományos, illetve különleges igényeket kielégítő étrendek dietetikai vizsgálatát végzi, beleértve az étrendek minőségi és mennyiségi értékelését, valamint igény szerinti szakvéleményezését. Közétkeztetésben – gyógy-élelmezésben vagy egyéb intézményekben – alkalmazandó étrendeket tervez az ide vonatkozó szakmai irányelvek és jogi követelmények szerint energia- és tápanyag számítással, nyersanyag-összesítés készítésével. Közreműködik az élelmezés-egészségügyi jogszabályok, irányelvek előkészítésében, elkészítésében, emellett a táplálkozás- és élelmezés-egészségügy, valamint dietetika szakterületén szakmai állásfoglalásokat, szakvéleményeket készít. Részt vesz a táplálkozási ajánlások és a tápanyagtáblázat folyamatos felülvizsgálatában, javaslatot tesz a korszerűsítésre, változtatásokra a Táplálkozás-élettani és Epidemiológiai Főosztály együttműködésben. Segíti az ÁNTSZ intézetek szakmai ellenőrzési munkáját: intézetek részére az élelmezés-, táplálkozás-, betegélelmezés-, dietetikai szakmai ellenőrzési munkában szakmai, módszertani segítséget nyújt. Feladatai között szerepel az igény szerinti étrendi tanácsadás, felvilágosítás a betegségmegelőző egészséges táplálkozás témakörében, valamint speciális diétákkal kapcsolatos tájékoztatás, és az egyéni, illetve különböző lakossági csoportok táplálkozásának, tápláltsági állapotának vizsgálata. Feladata a táplálkozási szokások felmérése, antropometriai vizsgálat, széleskörű energia- és tápanyagbevitel számítás. Közreműködik a táplálkozással összefüggő betegségek megelőzését szolgáló programok, modellek kidolgozásában, táplálkozási ismeretek oktatásában és elterjesztésében a lakosság számára. Sporttáplálkozási vizsgálatokat végez, illetve egyéni táplálkozási tanácsadást nyújt sportolók részére. Gyakorlati képzéseket szervez, működteti az intézet tankonyháját.

Zentai Andrea

szervezeti egység vezető 


 

Táplálkozás-epidemiológiai Osztály


Frissítve: 2017.09.13 16:25